Forstå frygten for succes

Er du typen, der ofte har en undskyldning for at udskyde et projekt? Fortæller du ofte dig selv, at det er fint nok det arbejde, du laver? Eller er du bange for at tænke stort?

Så er du måske bange for at få succes.

Mange tror, at frygten for at fejle er den største hindring for succes. Andre vil påstå, at denne frygt for at fejle kan være motiverende på den lange bane.

Hos Bering og Søgaard tror vi på, at frygten for succes er et større problem end frygten for at fejle.

Tænk på det sådan her.

Hvis du prøver noget nyt, og det ikke lykkes, så bliver du skuffet, men du kan altid vende tilbage til din komfortzone. Det bliver på den måde ikke et stort problem, at du fejlede, fordi du altid kan vende tilbage til trygge omgivelser.

På den anden side, hvis du prøver noget nyt og det lykkes, så er du på vej ind i et ukendt område. Tingende har ændret sig, hvilket kan være uoverskueligt og skræmmende.

Derfor er det et stort problem at være bange for succes. Det kan afholder dig for at prøve noget nyt, endnu mere end frygten for nederlag kan holde dig tilbage. Hvis du er bange for succes, så bliver resultatet, at du ikke tager risici og derfor aldrig skaber de chancer, der skal til for at du opnår dine mål. Frygten for succes holder dig tilbage fra leve dit bedste liv.

 

Eksempel fra det virkelige liv

Det at være bange for succes lyder måske lidt abstrakt, men det kan ramme alle mennesker.

Her hos Bering og Søgaard havde vi for nyligt en erfaren fotograf som kunde. Manden havde arbejdet som grafisk designer i over 20 år og tjente i gennemsnit 30.000 om måneden. Han var rigtig dygtig til sit arbejde, men han manglede træning i at sælge sig selv. Efter et seks måneders coachingforløb hos os, havde han lært at sælge sig selv, og fik på den måde øget sin indkomst til 50.000 om måneden.

Det var her, at frygten for succes ramte ham. Han blev i tvivl om, hvorvidt han var 50.000 kr. værd? Skulle han nu ændre sin personlighed for at matche sin pris? Var han nødt til at blive en mere hård forhandler? Skulle han arbejde længere, nu hvor han tog flere penge for sit arbejde?

Det er faktisk overraskende normalt at få lignede tanker, når succesen kommer. Problemet med disse tanker er, at de kan få en person til at falde tilbage i gamle rutiner, men fordi vores han havde arbejdet med sin selvtillid og sit selvbillede hos os, var det muligt for ham at holde fast i sin succes på trods af denne tvivl. Fordi han var den pris værd. Han var bare nødt til at overbevise sig selv om det.

Her hos Bering og Søgaard mener vi, at det er vigtigt at have det rigtige mindset, hvis man vil have succes, og det er vigtigt at holde fast i denne tankegang, efter man har fået sit gennembrud.

Spørgsmålet er så, hvordan ved du, om du er bange for succes, og hvad kan du gøre ved det?

 

Sådan ved du, om du er bange for succes.

Det største problem ved frygten for succes er, at vi ofte ikke ved, at vi er bange for den. Vi har måske en fornemmelse af, at der er noget galt, men vi kan ikke lige finde ud af, hvad det er.

Succes ser trods alt forskelligt ud for alle, så det kan være svært at sige lige præcist hvad der indikerer, at man er bange for succes. Der findes dog 9 grundlæggende symptomer, der kan være med til at afsløre denne frygt. Hvis nogen af disse passer på dig, så skal du måske skærpe ørerne.

  1. Du arbejder langsomt, tøvende, eller slet ikke.
  2. Du er bange for, at du får din store chance, fordi du ikke tror, du kan leve op til den.
  3. Du reagerer på alle beskeder og mails med det samme, som om alting er vigtigt.
  4. Du er bange for, at succesen vil ændre dig.
  5. Du lægger detaljerede planer uden at udføre nogle af dem.
  6. Du er bange for at bukke under for presset, der følger med succes.
  7. Du når altid halvvejs ind i et projekt, men følger det ikke til døren.
  8. Du er bange for at være i fokus.
  9. Du er bange for, at du ikke kan opretholde din succes, hvis den kommer.

Fællesnævneren her er forandring. Når du får succes, betyder det, at der er sket noget nyt, hvilket kan være skræmmende, selvom det er noget, du altid har ønsket dig.

Det er normalt, at du ønsker at blive i vante og trygge omgivelser. Men når du prøver noget nyt og får succes, så bevæger du dig ind på ukendt område. Her er ting anderledes, og det kan lede til stress og skuffelse. Derfor kan det virke nemmere at blive, hvor man er, end at søge forandring.

 

Sådan overvinder du frygten for succes.

Når vi tænker på frygten for succes, skal vi ikke forstå det bogstaveligt. Folk er i virkeligheden ikke bange for at få succes, de er bange for resultaterne af succes. For eksempel er folk ikke bange for at tjene mange penge, men de er bange for de forandringer, der følger med.

Frygten for succes opretholdes, fordi man ikke søger succes. For eksempel når man tage et arbejde, som man føler sig godt tilpas med, i stedet for at søge det job der kan give den succes, du egentlig ønsker. Denne tilstand er kun med til at forstærke frygten for succes.

Frygten for succes er som så mange andre begrænsninger, du har oplevet i dit liv. Det holder din selvtillid nede og kommer i vejen for dit liv.

Men hvis du bliver bevidst om, at du har en frygt for succes, behøver den ikke bestemme over dig. Selvom det kan virke skræmmende. Fordi selvom det ikke lykkes første gang du prøver, så vokser du med hvert forsøg, hvilket er det vigtigste.

Det bedste du kan gøre for at overvinde din frygt er derfor, at gøre det klart for dig selv, hvad du vil i livet, og så gå efter det. Fordi nøglen til succes har du allerede inde i dig selv, du skal bare tro på det.

Det er det, vi arbejder med til dagligt, og det er det, vi gerne vil hjælpe dig med at sætte ord på.

Hvis du har følt, at noget vi har sagt her, har passet på dig, og at du gerne vil arbejde med din frygt, så tilbyder vi dig en online kursus kaldet Klub 3% og består af 6 moduler. Det kan studeres i dit eget tempo, er meget fleksibelt og er sprængfyldt med værdifuld information, transformerende øvelser og månedlige live coaching-kald med Kasper og mig selv.

Tryk her for at tilmelde dig et gratis webinar

Vi håber at denne artikel kan hjælpe dig med at indse, at grunden til at du ikke har den succes, du fortjener, måske ligger hos dig selv. Hvis det er tilfældet, vil vi gerne hjælpe dig med at realisere dit potentiale.

Bering & Søgaard – din vej til succes.

452 Kommentarer

Leave a Reply