Fejl fremad

Fejl fremad - Bering & Søgaard

Den bedste måde at lære vores børn at få succes på er ved at lære dem at fejle.

Når alt kommer til alt, hvis det er succes at få alt, hvad du ønsker i første forsøg, og alt andet er fiasko, fejler vi alle meget oftere, end vi lykkes.

Mennesker, der lærer at vokse fra mislykkede forsøg, lykkes oftere og på højere niveauer, fordi de bliver mere bevidste og mere hårdføre.

To store amerikanske opfindere, Thomas Edison, og Charles Kettering mestrede kunsten at bygge succes på et grundlag af, hvad andre kaldte fiasko.

Edison kunne godt lide at sige, at han “mislykkedes sin vej til succes”, og bemærkede, at hver gang han prøvede noget, der ikke virkede, rykkede han tættere på det, der gjorde. “Nu ved jeg en ting mere, der ikke virker.” ville han sige.

Den mindre kendte Kettering (forskningschef for General Motors fra 1920-1947) talte om at “fejle fremad”, og kaldte ethvert forkert forsøg for et “øvelsesskud.”

Begge mænds styrke var, at deres kreativitet og selvtillid var uformindsket af tilbageslag og mislykkede anstrengelser. De accepterede, at trial and error var en vigtig strategi for banebrydende innovation og afviste simpelthen begrebet fiasko.

Thomas Watson, grundlæggeren af IBM, advarede sine ledere om at være så forsigtige, at de aldrig fejlede. Han gik så langt som til at sige: “Måden at få succes på er ved at fordoble din fiaskorate.”

Selvfølgelig er fiasko aldrig ønskværdigt, men det er uundgåeligt, og med en ordentlig attitude kan det være ganske nyttigt.

Den eneste måde at undgå fiasko er at undgå risici og udfordringer, og det er sandsynligvis et tilfælde af reel fiasko. Den store hockeyspiller Wayne Gretzky plejede at sige: “Du misser 100% af de skud, du ikke tager.”

Uanset dit mål, om det er at få noget, gøre noget eller forbedre dig selv som person eller professionel, er hemmeligheden bag succes at lære at transformere mislykkede oplevelser fra snublesten til trædesten.

Tre egenskaber kan vende modgang til fremskridt: En positiv attitude, refleksion og vedholdenhed.

Først skal du lære af opfinderne. Tillad ikke dig selv at tænke på enhver fiasko som endelig, og tillad aldrig mislykkede bestræbelser at afskrække dig eller få dig til at give op. Husk, fiasko er en begivenhed, ikke en person. Selv fejl gentagne gange kan ikke besejre dig, medmindre du begynder at tænke på dig selv som en fiasko. Den måde, du tænker på dine oplevelser, former oplevelsen på måder, der enten stimulerer eller hindrer yderligere indsats.

For det andet, spild ikke oplevelsen. Mislykkede forsøg er kun spildt og invaliderende, hvis du ikke lærer af dem. Reflekter over dine handlinger, holdninger og resultaterne for at opdage lektionen i oplevelsen og bruge denne viden til at vejlede dig i fremtiden.

For det tredje, holde ud. Prøv og prøv igen. Dem der giver op, kan aldrig vinde.

Og til sidste, men ikke mindst; lær at nyde processen. Det er en velsignelse blot at blive opslugt i jagten på enhver forandring, der vil forbedre dit liv eller andres liv.

Hav en fortræffelig dag.

Kærlig hilsen

Kasper & Jeppe