Psykolog eller Coach?

Oplev, hvordan coaching hjælper dig med store positive livsforandringer at skabe resultater i fremtiden at forme det liv du ønsker

SKRIV DIG OP I DAG

Udfyld formularen for at tale med en af vores coaches til en lasercoaching-session, og find ud af om det, vi tilbyder, passer godt til dig.

DIN BANK FOR GRATIS VIDEN

Få gratis værktøjer til personlig udvikling, samt bøger og guider, der belyser vigtige emner og pointer, som giver dig stof til eftertanke.

Psykolog 1
kundereferencer

Psykologer i Danmark

Vi lever i en moderne der er i konstant udvikling og det kræver naturligvis langt mere af os som individer. Særligt indenfor medicin og lægevidenskaben er der sket massive fremskridt på ganske kort tid. 

Vi oplever derfor, at vi som mennesker langt hen ad vejen kan kurere vores fysiske skavanker og problemer i alvorlig grad med medicin og behandling. Det tyder dog meget på, at der har været så stort et fokus på livstruende ’synlige’ og målbare sygdomme at vores udfordringer og problemer er langt mere psykiske.

I et samfund hvor der konstant er fart på, samt en masse forventninger til vores præstationer og kunnen, er det slet ikke så underligt at angst, depression, stress og ensomhed er blevet et større problem for mennesker generelt. Det er blevet mere normaliseret at benytte sig af selvhjælpsmetoder såsom yoga, mindfulness og meditation – men også at snakke med en psykolog.

Har du brækket en fod eller er den blot forstuvet?

Du skal spørge dig selv om det er et specifikt behov for at tale med en psykolog eller blot behovet for at snakke med en der kan hjælpe dig igennem livskrisen? For nogle mennesker kan et coachingforløb være et bedre alternativ. Det kan både være fordi det er mere uformelt og løsningsorienteret samt at problemerne psykisk måske ikke er så store at man har brug for mere.

Man kan sammenligne valget mellem psykolog og coach med: Hvis du har brækket en arm, så har du brug for gips og måske en operation. Men har du blot forstuvet den, så er det nok med en forbinding eller anden støtte for at hele.

Psykolog 2

Hvad er en psykolog?​

Psykologi er en videnskab, der undersøger, beskriver og søger at forklare mentale processer, tanker og adfærd hos mennesker og dyr. En psykolog beskrives derved som en person, der enten arbejder med psykologi og/eller behandler mennesker med psykiske problemer. 

Derfor er det også en beskyttet titel, da man ikke må selv udnævne sig til psykolog men skal have en længerevarende uddannelse indenfor feltet. Efter en 5-årig psykologuddannelse kan vedkommende derefter videreuddanne sig i forskellige retninger for at blive f.eks. krisepsykolog, børnepsykolog eller noget helt tredje. 

Man kan desuden vælge at blive autoriseret, hvilket kræver yderligere 2-årig praktisk uddannelse. Hvis man vælger at gå i behandling, er man altså sikker på at man kommer hos en der er veluddannet og har brugt flere år på at sætte sig grundigt ind i psykologiens stof. Men betyder det så egentligt, at det er rette valg for dig?

Hvad er en psykoterapeut?

Mange kommer til at forveksle de to udtryk ”psykolog” og ”psykoterapeut” med hinanden. Det er dog vigtigt at kende forskellen, for det at være psykoterapeut er ikke på samme måde en beskyttet titel. Derfor behøver man ikke leve op til lige så mange krav for at kalde sig psykoterapeut, som hvis man vil kalde sig psykolog.

En psykoterapeut er i modsætning til psykiatere og psykologer uddannet i den private uddannelsessektor. Også inden for psykoterapien findes der forskellige forgreninger, herunder humanistiske, eksistentialistiske og kognitive. Nogle vil sige, at mens psykologien er teori, vil psykoterapien være praksis. En psykoterapeut vil i modsætning til en psykolog gennemgå egen terapi og personlig udvikling under uddannelsen, men vil til gengæld ikke være i stand til at stille kliniske diagnoser.

Hvad er en coach?

Hvis man ønsker hjælp til sine psykiske udfordringer, vil de fleste med det samme tænke, at man skal besøge en psykolog eller en psykoterapeut. Men hvis man vil prøve en alternativ behandling og måske blot har brug for nogle redskaber til livet og selvudvikling, kan man gå til en coach. ”Coach” er egentlig et engelsk udtryk, som kan oversættes direkte til ”træner”. I sportens verden står en træner for at hjælpe atleten med at udnytte sit fulde potentiale og opnå de absolut bedste resultater. 

Mange af disse coachingprincipper kan dog også bruges i mange andre aspekter af livet – f.eks. i erhvervs- og privatlivet. Coaching er derfor ikke længere kun et ord, man bruger om en sports træner, men også om vejledere og mentorer, der hjælper folk på vej i andre sammenhænge. Eksempelvis kan man i dag finde en stresscoach eller life coach, der hjælper dig med at bekæmpe og undgå stress samt at opnå mere succes i livet.

Coach er ikke nogen beskyttet titel, da der ikke er en akkrediteret uddannelse inden for coaching. Coachuddannelser kan tage alt fra et par ugers intensiv træning til forløb, der strækker sig over flere år. 

"I sportens verden står en træner for at hjælpe atleten med at udnytte sit fulde potentiale og opnå de absolut bedste resultater på sit felt. Mange af disse coachingprincipper kan dog også bruges i mange andre aspekter af livet."

SKRIV DIG OP & SNAK MED EN AF VORES COACHES

Udfyld formularen for at tale med en af vores coaches til en lasercoaching-session, og find ud af om det, vi tilbyder, passer godt til dig.

Hjælp til mentale problemer og udfordringer

Hvad der er ens for alle ovenstående titler er, at de på hver sin måde kan hjælpe mennesker med at overkomme deres mentale udfordringer, problemer og lidelser. Det gælder eksempelvis lavt selvværd, depression, humørsvingninger, stress og social angst eller andre barriere i livet. I forbindelse med at flere og flere får stress og socialfobi, er der også flere og flere, der stifter bekendtskab med behandling hos enten en psykolog, psykoterapeut eller coach. Men hvilken løsning er bedst, når man har brug for behandling og terapi? Det er helt individuelt. 

For nogle er det vigtigt at få snakket om tingene og bearbejdet tidligere oplevelser hos en psykolog, der har en teoretisk tilgang til tingene. Hvis man ønsker en mere praktisk tilgang til tingene, er en psykoterapeut måske et bedre valg. Og for dem, der gerne vil tage del i egen udvikling og styrke deres sind på alle områder, er en coach det bedste valg. Der er derfor ikke noget endeligt svar på, hvem der er bedst at gå til, når man vil have behandling af for eksempel angst, spiseforstyrrelser, depression og lignende psykiske lidelser. Det er en beslutning du må tage ud fra hvilket alternativ der lyder bedst for dig – og så springe ud i det!

Høje priser ved de privat praktiserende

Hvis man vil gå til psykolog uden betydelig ventetid, kan man alternativt gå hos en privat. Hvis man vælger denne løsning, skal man dog selv betale for behandlingen og terapien. De fleste private psykologer tager høje priser for deres behandling og hjælp. 

Dette er ikke underligt, når man tager den lange psykologuddannelse i betragtning. Men det kan være endnu en stressfaktor, hvis man allerede er et skidt sted i sit liv, og samtidig skal til at betale flere tusinde kroner per behandling. Især hvis det er et ungt menneske der måske ikke har pengene til det. Så kan de høje priser være en uoverkommelig forhindring. Derfor er det igen vigtigt at spørge dig selv, hvad har du behov for?

Psykolog 3

Hvad skal du vælge?

Psykologen har som sagt en teoretisk tilgang til tingene, når der behandles for eksempelvis depression og socialfobi. Ofte vil klinisk psykologi tage udgangspunkt i samtaler med fokuspersonen og fokusere på fortidige begivenheder. Hvis man har brug for at få bearbejdet fortiden, er det et godt valg. Denne form for behandling er ikke forkert, men problemet er, at der findes psykologer, der patienter for livstid, fordi de oftest kun fokuserer på fortiden. 

Hvis man hellere vil se fremad og fokusere på fremtiden, er en psykolog måske ikke det rigtige sted at gå hen. Derudover vil en psykolog ofte komme med rådgivning ud fra en teoretisk baggrund og en lang psykologuddannelse. Men hvad der virker i teorien, virker måske ikke for dig i praksis.

Når du går til psykolog, vil du ofte have mulighed for at bearbejde og blive klogere på hvorfor du har det skidt eller noget fra fortiden. Samtidig vil en psykolog fokusere på hvorfor du har de lidelser, du har nu – eksempelvis lavt selvværd, angst eller stress. Mens en coach vil hjælpe dig med at vise hvordan du kommer videre og udvikler dig selv i en positiv retning. Så hvis du generelt ønsker dig mere succes i livet og en stærk og skarp psyke, så er psykologhjælp ikke altid den bedste løsning. 

"Der findes psykologer, der patienter for livstid, fordi de oftest kun fokuserer på fortiden. Hvis du generelt ønsker dig mere succes i livet og en stærk og skarp psyke, så er psykologhjælp ikke altid den bedste løsning."

Sig ja til udvikling og personlig kontrol

Professionel coaching tager udgangspunkt i dig og din udvikling. Hvis du vælger at gå til en coach frem for en psykolog eller psykoterapeut, skal du være villig til selv at arbejde for det. En træner kan nemlig ikke gøre meget, hvis sportsudøveren er uoplagt eller umotiveret. Vælger du professionel coaching frem for psykologhjælp, er der fokus på dig, og du får hjælp til at finde svarene og løsningerne inde i dig selv.

En coach vil ikke kun arbejde med dine psykiske lidelser, men også med din psyke generelt. Der vil også være fokus på at sætte nye mål og ændre vaner og tankemønstre, sådan at du opnår det, du ønsker dig og drømmer om. Coaching er derfor ikke kun for dem, der har det dårligt – man behøver nemlig ikke at være syg for at få det bedre – og det er netop det at coaching handler om – at få det bedre. Derfor er professionel coaching et alternativ til psykologhjælp, der kan være værd at overveje. 

Når det gælder succes i livet og det generelle velvære, er der ikke mange værktøjer, der er stærkere, end sindet selv. Vi mener, at du kan finde styrken i din egen psyke til at slippe af med depression, angst og socialfobi og samtidig opnå alt det, du drømmer om. Et forløb med en professionel og personlig coach vil både øge din selvbevidsthed og kickstarte din personlige udvikling. Hvis du leder efter et alternativ til psykologhjælp, er en coach et godt bud. 

SKRIV DIG OP & SNAK MED EN AF VORES COACHES

Udfyld formularen for at tale med en af vores coaches til en lasercoaching-session, og find ud af om det, vi tilbyder, passer godt til dig.

Hvordan ved jeg om det er en god coach eller spild af penge?​

Det kan være svært at vide om du harmonerer med den specifikke coach. Det kan derfor være en god idé at læse om forløbene der bliver tilbudt og se på hvilke anmeldelser de har fået.

Hvis coachen tilbyder et gratis webinar, kan det være en god måde at vurdere om du kan finde inspiration og motivation i coachen. Ydermere kan du bestille en konsultation hvor I kan snakke om hvilke muligheder der er for dig og du kan få besvaret dine eventuelle spørgsmål.

Gratis guide - sådan vinder du dagen

GRATIS GUIDE TIL AT SKABE EN MORGENRUTINE SOM TOP 1% AF PERFORMERS