HVAD ØNSKER DU I DIT LIV?

Psykolog eller coach?

Vi lever i en moderne verden i konstant udvikling. Særligt inden for medicin og lægevidenskab er der sket massive fremskridt på ganske kort tid. Derfor oplever vi, at vi mennesker i mindre grad end før har fysiske skavanker og problemer i alvorlig grad, som ikke kan kureres eller medicineres. I stedet tyder meget på, at vores udfordringer og problemer er blevet mere psykiske.

I et samfund, hvor der konstant er fart på, samt en masse forventninger til vores præsteren og kunnen, er det ikke underligt, at angst, depression, stress og ensomhed er blevet et større problem for mennesker generelt. Det afspejler sig i, at selvhjælpsmetoder og -retninger som yoga, mindfulness, meditation og lignende vinder frem. Det afspejler sig også i, at flere og flere vælger at gå til en psykolog for at få hjælp til deres mentale belastninger.

Men måske er en psykolog ikke altid den bedste løsning på ens problemer. For nogle mennesker kan et coachingforløb være et bedre alternativ end en psykolog.

TILMELD DIG DIT GRATIS WEBINAR

Er du interesseret i at høre nærmere, så udfyld kontaktformularen eller tilmeld dig vores gratis webinar ved at trykke her.

Hvad er en psykolog?

Psykologi er en videnskab, der undersøger, beskriver og søger at forklare mentale processer, tanker og adfærd hos mennesker og dyr. En psykolog beskrives derved som en person, der enten arbejder med psykologi og/eller behandler mennesker med psykiske problemer. Derfor er titlen psykolog også beskyttet, da man ikke må kalde sig psykolog, medmindre man har taget en længerevarende uddannelse i psykologi. Efter en 5-årig psykologuddannelse kan vedkommende derefter videreuddanne sig i forskellige retninger for at blive fx krisepsykolog, børnepsykolog eller noget helt tredje. En psykolog kan desuden vælge at blive autoriseret, hvilket kræver en yderligere 2-årig praktisk uddannelse. Hvis man vælger at gå til en psykolog, er man altså sikker på, at man kommer hos en, der er veluddannet og har brugt flere år på at sætte sig grundigt ind i psykologiens stof.

Birds cold conifer

Hvad er en psykoterapeut?

Mange kommer til at forveksle de to udtryk ”psykolog” og ”psykoterapeut” med hinanden. Det er dog vigtigt at kende forskellen, for det at være psykoterapeut er ikke på samme måde en beskyttet titel. Derfor behøver man ikke leve op til lige så mange krav for at kalde sig psykoterapeut, som hvis man vil kalde sig psykolog. En psykoterapeut er i modsætning til psykiatere og psykologer uddannet i den private uddannelsessektor. Også inden for psykoterapien findes der forskellige forgreninger, herunder humanistiske, eksistentialistiske og kognitive. Nogle vil sige, at mens psykologien er teori, vil psykoterapien være praksis. En psykoterapeut vil i modsætning til en psykolog gennemgå egenterapi og personlig udvikling under uddannelsen, men vil til gengæld ikke være i stand til at stille kliniske diagnoser. Hvis man vil i behandling, vil det ofte være billigere at besøge en psykoterapeut end en psykolog.

Og hvad er så en coach?

Hvis man vil i behandling eller ønsker hjælp til sine psykiske udfordringer, vil de fleste med det samme tænke, at man skal besøge en psykolog eller en psykoterapeut. Men hvis man vil prøve en alternativ behandling og form for terapi, kan man dog også gå til en coach. ”Coach” er egentlig et engelsk udtryk, som kan oversættes direkte til ”træner”. I sportens verden står en træner for at hjælpe atleten med at udnytte sit fulde potentiale og opnå de absolut bedste resultater på sit felt. Mange af disse coachingprincipper kan dog også bruges i mange andre aspekter af livet – fx erhvervs- og privatlivet. Coach er derfor ikke længere kun et ord, man bruger om en sportstræner, men også om vejledere og mentorer, der hjælper folk på vej i andre sammenhænge. Eksempelvis kan man i dag finde en stresscoach eller lifecoach, der hjælper dig med at bekæmpe og undgå stress samt at opnå mere succes i livet. Coach er ikke nogen beskyttet titel, da der ikke er en akkrediteret uddannelse inden for coaching. Coachuddannelser kan tage alt fra et par ugers intensiv træning til forløb, der strækker sig over flere år.

I sportens verden står en træner for at hjælpe atleten med at udnytte sit fulde potentiale og opnå de absolut bedste resultater på sit felt. Mange af disse coachingprincipper kan dog også bruges i mange andre aspekter af livet

Hjælp til mentale problemer og udfordringer

Hvad der er ens for alle ovenstående titler er, at de alle kan hjælpe mennesker med at overkomme deres mentale udfordringer, problemer og lidelser. Det gælder eksempelvis lavt selvværd, depression, humørsvingninger, stress og social angst. I forbindelse med at flere og flere får stress og socialfobi, er der også flere og flere, der stifter bekendtskab med behandling hos enten en psykolog, psykoterapeut eller coach. Men hvilken løsning er bedst, når man har brug for behandling og terapi? Det er helt individuelt. For nogle er det vigtigt at få snakket om tingene og bearbejdet tidligere oplevelser hos en psykolog, der har en teorietisk tilgang til tingene. Hvis man ønsker en mere praktisk tilgang til tingene, er en psykoterapeut måske et bedre valg. Og for dem, der gerne vil have et ord at skulle have sagt selv og gerne vil styrke deres sind på alle områder, er en coach det bedste valg. Der er derfor ikke noget endeligt svar på, hvem der er bedst at gå til, når man vil have behandling af for eksempel angst, spiseforstyrrelser, depression og lignende psykiske lidelser.

Gratis psykologhjælp kan give lang ventetid

I Danmark er vi så heldige, at vi har en stat og et samfund, der tager god hånd om sine borgere. Ligesom man kan få gratis lægehjælp, kan man faktisk også få gratis psykologhjælp. Hvis man for eksempel har brug for kognitiv behandling eller kognitiv terapi, kan man blive skrevet op til gratis hjælp fra en psykolog med ydernummer. En psykolog med ydernummer er nemlig en psykolog, der er tilknyttet sygesikringen, og som du kan få gratis behandling hos. Man skal dog være opmærksom på, at denne løsning ikke egner sig til dem, der har akut behov for hjælp og behandling. Der er nemlig lang ventetid hos de psykologer, som man kan få gratis hjælp hos. Efterhånden som flere og flere søger psykologhjælp, bliver denne ventetid kun længere. Afhængigt af ens lidelse kan det være utroligt invaliderende, hvis man ikke kan få behandling med det samme. Derfor er gratis psykologhjælp kun et godt valg for dem, der væbner sig med tålmodighed.

Fog foggy forest

Høje priser hos en privat psykolog

Hvis man vil gå til psykolog uden ventetid, kan man i stedet vælge at gå hos en privat psykolog. Hvis man vælger denne løsning, skal man dog selv betale for behandlingen og terapien. De fleste private psykologer tager høje priser for deres behandling og hjælp. Dette er ikke underligt, når man tager den lange psykologuddannelse i betragtning. Men det kan være endnu en stressfaktor, hvis man allerede er et skidt sted i sit liv, og samtidig skal til at betale flere tusinde kroner per behandling. Især hvis det er en psykolog til unge, kan de høje priser være en uoverkommelig forhindring. Det er derfor noget, som man også skal have in mente, hvis man vælger at gå til en privat psykolog i stedet for en psykolog med ydernummer.

Det kan psykologen ikke

Psykologen har som sagt en teoretisk tilgang til tingene, når der behandles for for eksempel depression og socialfobi. Ofte vil klinisk psykologi tage udgangspunkt i samtaler med fokuspersonen og fokusere på fortidige begivenheder. Hvis man har brug for at få bearbejdet fortiden, er det et godt valg. Denne form for behandling er ikke forkert, men problemet er, at der findes psykologer, der patienter for livstid, fordi de oftest kun fokuserer på fortiden. Hvis man hellere vil se fremad og fokusere på fremtiden, er en psykolog måske ikke det rigtige sted at gå hen. Derudover vil en psykolog ofte komme med rådgivning ud fra en teoretisk baggrund og en lang psykologuddannelse. Men hvad der virker for andre, virker måske ikke for dig. Når du går til psykolog, vil du ofte ikke have mulighed for at finde svarene på egen hånd. Samtidig vil en psykolog fokusere på at få lindret og fjernet de lidelser, du har nu – eksempelvis lavt selvværd, angst eller stress. Hvis du generelt ønsker dig mere succes i livet og en stærk og skarp psyke, så er psykologhjælp ikke altid den bedste løsning.

Der findes psykologer, der patienter for livstid, fordi de oftest kun fokuserer på fortiden.

Hvis du generelt ønsker dig mere succes i livet og en stærk og skarp psyke, så er psykologhjælp ikke altid den bedste løsning.

Sig ja til udvikling og personlig kontrol

Professionel coaching tager udgangspunkt i dig. Hvis du vælger at gå til en coach frem for en psykolog eller psykoterapeut, skal du være villig til selv at arbejde for det. En træner kan nemlig ikke gøre meget, hvis sportsudøveren er uoplagt eller umotiveret. Vælger du professionel coaching frem for psykologhjælp, er der fokus på dig, og du får hjælp til at finde svarene og løsningerne inde i dig selv. En coach vil ikke kun arbejde med dine psykiske lidelser, men også med din psyke generelt. Der vil også være fokus på at sætte nye mål og ændre vaner og tankemønstre, sådan at du opnår det, du ønsker dig og drømmer om. Coaching er derfor ikke kun for dem, der har det dårligt – man behøver nemlig ikke at være syg for at få det bedre – og det er netop det coaching handler om at få det bedre – i alle områder af livet. Derfor er professionel coaching et alternativ til psykologhjælp, der kan være værd at overveje.

Øg din selvbevidsthed med et coachingforløb

Når det gælder succes i livet og det generelle velvære, er der ikke mange værktøjer, der er stærkere, end sindet selv. Vi mener, at du kan finde styrken i din egen psyke til at slippe af med depression, angst og socialfobi og samtidig opnå alt det, du drømmer om. Et forløb med en professionel og personlig coach vil både øge din selvbevidsthed og kickstarte din personlige udvikling. Hvis du leder efter et alternativ til psykologhjælp, er en coach et godt bud.

Bs front

KONTAKT OS FOR MERE INFORMATION

Er du interesseret i høre mere, så kontakt Bering & Søgaard for yderligere information.